به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، موسسه تحقیقاتی فیچ پیشبینی میکند بازار تجهیزات پزشکی ایران طی سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ سالانه ۱۸ درصد رشد کند و ارزش آن در سال ۲۰۲۴ به ۱۰۱.۳ تریلیون ریال برسد.
فیچ سولوشنز (Fitch solutions) این پیشبینی را در جدیدترین گزارش خود از بازار تجهیزات پزشکی ایران و دورنمای آن در پنج سال آینده که در سهماهه سوم سال ۲۰۲۰ منتشرشده مطرح کرده است.
رادار اقتصاد این گزارش که چشمانداز بازار تجهیزات پزشکی ایران طی سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ بررسی میکند را در چند قسمت منتشر خواهد کرد.
در قسمت اول این گزارش، پیشبینی پنجساله رشد بازار تجهیزات پزشکی ایران و نیز مزایا و معایب این بازار ارائه شده است.
در این قسمت آمده که جمعیت بزرگ ۸۲ میلیون نفری، افزایش سن امید به زندگی و دارا بودن بیشترین تعداد بیمارستان در خاورمیانه از جمله عواملی هستند که موجب رشد بازار تجهیزات پزشکی ایران طی سالهای آینده میشود.
مشروح قسمت اول گزارش به شرح زیر است:
انتظار داریم بازار تجهیزات پزشکی ایران طی سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ سالانه ۱۸ درصد رشد کند (بر اساس ریال) و ارزش آن در سال ۲۰۲۴ به ۱۰۱.۳ تریلیون ریال برسد. رکود اقتصادی در سال ۲۰۲۰ که به دلیل شیوع کرونا پدید آمده تأثیری منفی بر این بازار میگذارد. در سال ۲۰۲۱ با از میان رفتن اثر مستقیم کرونا بر فعالیتهای اقتصادی و تجاری، شاهد به ثبات رسیدن اقتصاد کشور خواهیم بود. تداوم و پایداری این ثبات اقتصادی به کاهش تنش با آمریکا و ازسرگیری مذاکرات برای رفع تحریمها بستگی دارد. البته تضمینی برای موفقیت در این زمینه وجود ندارد.
پیشبینی کردهایم رشد بازار تجهیزات پزشکی ایران طی سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ بر اساس دلار آمریکا ۱۰.۵ درصد در سال باشد و در سال ۲۰۲۴ ارزش این بازار به ۱.۷ میلیارد دلار برسد. به دلیل کاهش پیشبینیشده ارزش ریال در برابر دلار، رشد بازار تجهیزات پزشکی ایران بر اساس دلار کمتر از رشد این بازار بر اساس ریال خواهد بود. کاهش ورود ارز به کشور و افزایش رشد نقدینگی از جمله عواملی هستند که باعث افت ارزش ریال در دوره مورد پیشبینی خواهند شد.
مزایای بازار تجهیزات پزشکی ایران
* بنیان قوی: ایران دومین ذخایر بزرگ گازی جهان را پس از روسیه دارد. این کشور از شبکه حملونقلی نسبتاً توسعهیافتهای در داخل و در ارتباط با کشورهای همسایه برخوردار است. راههای جادهای به کشورهای همسایه متصل شده است. جمعیت بزرگ، نیروی کار تحصیلکرده و تقاضای انباشته نیز پتانسیل رشد خوبی به این بازار در بلندمدت داده است.
* عوامل محرکه بهداشتی: جمعیت بزرگ ۸۲ میلیون نفری، افزایش سن امید به زندگی و دارا بودن بیشترین تعداد بیمارستان در خاورمیانه از جمله عواملی هستند که موجب افزایش نیاز به مراقبتهای پزشکی در آینده میشود. بهعلاوه دولت ایران هرساله بودجه بخش بهداشت را افزایش میدهد. بر اساس برنامه ششم توسعه بیش از ۲۵ میلیارد دلار باید در صنعت بهداشت کشور هزینه شود. گردشگری سلامت نیز در این کشور رو به رشد است.
* عوامل محرکه بازار: ایران پنجمین بازار بزرگ تجهیزات پزشکی در منطقه را دارد. دولت ایران خود را به خودکفایی کشور در تولید تجهیزات پزشکی متعهد میداند و از استقرار واحدهای تولیدی شرکتهای خارجی در کشور استقبال میکند.
عواملی که میتوانند رشد بازار تجهیزات پزشکی در ایران را محدود کنند:
* ضعفهای بنیادی: فضای پرتنش خاورمیانه و حضور گروههای تروریستی از جمله موانع ورود سرمایهگذاران خارجی به منطقه از جمله به ایران است. اثرات منفی شیوع کرونا بر اقتصاد، تراز منفی مالی دولت، محدودیت دسترسی به اعتبارات بانکی، نوسان نرخ ارز، آسیبپذیری ریال در برابر تحولات هستهای و افت قیمت نفت، هزینه بالای استخدام، مهاجرت نیروی کار ماهر به خارج و رشد فزاینده تورم نیز بر سرمایهگذاریها و مصرف داخلی تأثیر منفی میگذارد.
* محدودیتهای بهداشتی: نداشتن سیستم یکپارچه مراقبتهای بهداشتی و فعالیت سازمانهای مختلف در این زمینه، و کاهش هزینههای بهداشتی بر اثر افت قیمت نفت از جمله عوامل محدودکننده بازار تجهیزات پزشکی در ایران هستند.
* موانع پیش روی بازار: هزینه سرانه تجهیزات پزشکی در ایران پایین است. بوروکراسی تجاری پیچیدهای در این کشور حاکم است که تعامل با آن شدیداً زمانبر است و هزینه زیادی را به واردکنندگان و صادرکنندگان تحمیل میکند. هیچ شرکت آمریکایی در بازار ایران فعال نیست. تجهیزات پزشکی که در لیست تحریمهای آمریکا قرار دارند برای صادرات به ایران نیازمند کسب مجوز از وزارت خزانهداری این کشور هستند.
نظر شما